Grydebagt brød

Brød bagt i gryde
Gryden skal være af smedejern – f.eks en tung wok – som er uanvendelig til wokmad – fordi den er for tung. Kan købes i mange genbrug. Låget skal kunne gå i ovnen. Man kan evt. prøve den af – ved at varme den op.

5g gær
1 sk. salt
½ litter vand
1 litter mel – f.eks. 60% groft ølandshvedemel 40% durum mel.

Step 1.
Det hele røres sammen med en grydeske så alt melet er vådt. Dejen er våd.
Dej og skål puttes i en plastikpose.
Dejen stå i stuetemperatur i 12 timer eller deromkirng.

Step 2.
En rund skål lidt mindre end gryden – forberedes. Den dækkes med vitavarp, og plasten smørres med olie helt op på kanten.
Der sigtes mel – gerne durum mel – ud på bordet i et tygt lag. Dejen hældes forsigtigt ud på melet. Dejen foldes en 3-4 gange i melet, og lægges op i skålen. Her hæver den i 2 timer.

Step 3.
Gryden med låg sættes i ovnen og varmes op til 250 grader – det tager 30 min – for gryden skal være gennemvarm. Pas på fingrene!!
Gryden tages ud – låget af og dejen hældes forsigtigt over i gryden – hurtigt på med låget og ind i ovnen. Efter 35-40 min tages låget af og brødet bages ekstra 7 min uden låg. Så er det færdigt.

TIP: Noget af vandet kan med fordel skiftes ud med surdej – se under stenbagt brød.